Blog Layout

Van voorstellen naar uitstellen

Simone Veltman • dec. 12, 2022

    Uitstelgedrag; wat doe je eraan, en hoe?


Waarschijnlijk herkenbaar; je neemt je voor iets te gaan doen of regelen en aan het einde van de dag is er van alles gedaan behalve datgene je had voorgenomen. Deze blog is daar een levend voorbeeld van. Al een paar weken geleden had ik mij voorgenomen om hiermee te starten. En toch. . . is het blijven liggen. 


Afleiding; een geraffineerd "boefje"

Er ontstaat een idee; je bent enthousiast en hebt zin om ermee aan de slag te gaan. Maar voordat je begint toch nog even wat research doen, want je wilt het immers wel goed doen. Drie kwartier later heb je vijf websites bezocht en via via beland je op insta of FB en ben je afgedwaald naar de sale van je favoriete winkel en dat kwam goed uit: ‘want je wilde toch nog even kijken naar een leuke warme trui’. 


En zo ben je zonder het te merken van je doel afgeraakt. Het gaat blijkbaar gemakkelijk en onbewust. En daar zit hem nou net de kneep; onbewust

Zeker in deze tijd van “mobiele” afleiding is het een uitdaging om op koers te blijven. We worden de hele dag door gevoed met informatie en geprikkeld om daarop te reageren. Geen wonder dat het zo lastig is om je focus te houden. In loondienst speelt dit misschien minder, maar zeker voor de zelfstandigen onder ons is dit een uitdaging. 


Wat misschien nog belangrijker is, is om te achterhalen waarom je dingen uitstelt. Zie je ergens tegenop; schuilt er onzekerheid achter het uitstelgedrag? Is de uitdaging te groot? Vaak speelt er een onderliggende overtuiging waarom je bepaald gedrag vertoont zoals: “ik kan het niet”, “het is te moeilijk”, “eerder is het ook al mislukt”, “ik ben niet slim genoeg” etc. etc.   


Bewust worden is de 1e stap!

Als het dus onbewust gebeurt is de eerste stap (h)erkennen van het uitstelgedrag. Daarna zorgen dat je helder krijgt wat je doelen voor die dag zijn; en wees hierin realistisch; jezelf overladen met taken resulteert al snel in demotivatie! Door de dag heen polsen of je nog met je voorgenomen taken bezig bent. Je kunt de dag afsluiten met een inventarisatie van wat je hebt gedaan. Belangrijk om jezelf niet “neer te sabelen” als je sommige doelen niet gehaald hebt. Misschien waren de doelen toch niet helemaal reëel; of waren er (legitieme) omstandigheden waardoor het niet is gelukt. Morgen weer een dag! 


Mini-meditatie als redmiddel

Hoe wordt ik mij dan WEL bewust van allerlei afleidingen en kan ik zorgen dat ik productiever ben? Iets wat bij mij erg goed werkt is aan het begin van de dag mediteren. Zo zorg je ervoor dat die waterval van gedachten die na het wakker worden door je hoofd spoelt al minder wordt en start je de dag met een “helder hoofd”. Een ander voordeel van meditatie is dat de dingen die aandacht vragen (ook de minder leuke issues) aan het licht komen en je kans krijgt om er iets mee te doen. 

 

Ook gedurende de dag kun je mini-meditaties doen. Een korte meditatie van bijvoorbeeld 10 keer diep ademhalen naar je buik. Dit kan gewoon vanuit je bureaustoel; je hoeft niet per se op een kleedje afgezonderd in stilte te gaan zitten. Het helpt wel als er niet te veel rumoer om je heen is, maar des te vaker je oefent, des te gemakkelijker zal het gaan. Zo creëer je een korte reset en ga je uit je hoofd met je aandacht naar je lijf.


Zelf stel ik een timer in van 30 minuten waarna ik een korte break van zo’n 5 minuten neem. Zo ben je steeds 30 minuten productief bezig waarna je jezelf 5 minuten toestaat om iets anders te doen. Dit hoeft niet iedere keer een meditatie te zijn; kan ook een kop thee pakken zijn of een artikel in een tijdschrift lezen etc. etc. 

Na dit rustmoment stel je jezelf de vraag; ben ik nog bezig met wat ik mij had voorgenomen? Zo niet begin je alsnog met je “doeltaak”. Omdat er steeds maar 30 minuten voorbij zijn kom je er al snel achter wanneer je in de “afleidingsval” bent getrapt. Zo kun je op tijd bijsturen en voorkom je frustratie aan het einde van je dag. 


Als het mogelijk is; leg je mobiele telefoon buiten je blikveld; zo maak je dat je niet telkens afgeleid wordt bij binnenkomende berichten en meldingen. 


Pak je focus terug! 

Bijna iedereen herkent denk ik wel een vorm van uitstelgedrag. Fijn om te weten dat je wel degelijk iets kunt veranderen aan uitstelgedrag en de afleiding die het uitstelgedrag in stand houd. In het kort nog een keer de tips: 


  • Start je dag met een meditatie-sessie;
  • Probeer erachter te komen wat jouw onderliggende (belemmerende) overtuigingen zijn; 
  • Bedenk wat je per se wilt doen die dag;
  • Zet gedurende de dag een timer om een mini-meditatie (ademhalings-sessie) te doen;
  • Check na een korte pauze of je nog met je doeltaak bezig bent; 
  • Inventariseer aan het einde van je dag wat je gedaan hebt en wees hierin eerlijk maar mild naar jezelf; verandering vergt oefening! 
  • Leg je mobiele telefoon zoveel mogelijk uit het zicht; 


Met deze blog heb ik eindelijk een einde gemaakt aan het uitstellen van mijn blogpagina!

Ik wens jullie heel veel succes met het veranderen van uitstelgedrag en ben benieuwd naar jullie ervaringen en goede tips! 


Alleen heb ik mijzelf nu nog steeds niet voorgesteld....... meer weten? Kijk hieronder!  


Alsnog voorstellen

Delen

Share by: